Repensant la ciutat: renovar i reciclar la ciutat construïda

Debats de ciutat CTAV

El futur de les ciutats, en un moment d’emergència climàtica i crisi energètica com l’actual, passa per la regeneració i renovació de la ciutat existent. L’aposta per un model de ciutat compacta, que reduïx el consum de sòl i recursos naturals, així com la demanda d’energia, necessita estratègies que faciliten l’actuació sobre la ciutat ja construïda.

En eixe sentit, la millora de l’habitabilitat dels habitatges, l’eficiència energètica, l’accessibilitat, o les millores en l’espai públic són eines clau en el futur de ciutats com València.

Experts en la matèria com Juan Rubio del Val, Begoña Serrano i Fidel Vázquez, al costat de Sandra Gómez, Vicealcaldessa de València, compartiran amb nosaltres la seua experiència i visió pròpia sobre el repte de la regeneració urbana de les ciutats en una jornada d’exposició i debat d’iniciatives que marquen actualment el camí en la renovació de la ciutat.

Modera: Pablo Peñín, secretari del CTAV

Ponents:

Juan Rubio del Val [Director de l’Observatori Ciutat 3R]

Arquitecte Urbanista, des de 1989 fins a 2018 ha sigut responsable de l’Àrea de Rehabilitació Urbana de la Societat Municipal Saragossa Habitatge, ha participat activament en diversos projectes europeus relacionats amb la rehabilitació dels barris dels 50-60 del segle XX i amb l’estalvi energètic i implantació d’energies renovables en l’edificació.

Actualment és col·laborador del Grup 3R de l’Associació Espanyola de Promotors Públics d’Habitatge i Sòl (AVS), a més de director de l’Observatori Ciutat 3R.

Begoña Serrano [Directora de l’Institut Valencià d’Edificació]

Begoña Serrano Lanzarote és Dra. Arquitecta, professora a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València. Ha participat com a professora convidada en universitats de Florència i Istanbul, i impartit nombrosos cursos, seminaris i conferències sobre rehabilitació d’edificis.

Com a directora de l’Institut Valencià de l’Edificació, des de 1995 ha participat en diferents projectes competitius en l’àmbit nacional i internacional sobre rehabilitació i eficiència energètica de l’edificació, a més de la coordinació i redacció de publicacions científiques i aplicacions informàtiques acreditades pel Govern Valencià i Estatal com a Documents Reconeguts per a la qualitat en la rehabilitació d’edificis.

Fidel Vázquez Alarcón [Director General de SEPES]

Arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, dirigix des de 2022 l’Entitat Pública Empresarial de Sòl SEPES, des de la qual coordina diferents projectes i actuacions en matèria de renovació urbana i habitatge protegit, mitjançant la promoció de sòl residencial i edificació d’habitatges.

Ha sigut a més Director de Serveis d’Urbanisme, Habitatge, Obres i Medi Ambient a l’Ajuntament de Gavá, des de 2003 fins a 2021, i forma part del grup d’experts del Pla Director Urbanístic Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, des de 2020.

També ha sigut docent en temes d’Economia circular i Territori en l’Especialització en “Ciutats i Territoris Creatius: Direcció, Innovació i Xarxes”, de la Universitat d’Alcalà, i del “Màster en Economia Creativa: Direcció en Indústries Creatives i Transformació Urbana Sostenible”, de la Universitat Rei Joan Carles.

Ubicació: Carrer d’Hernán Cortés, 6.

Totes les fotos de l’acte al nostre Flickr