Lo por venir

Exposicions Plaça Sant Jeroni

Dissenyar comporta innovar, crear i proposar noves formes, possibilitats i solucions pràctiques i fins i tot estètiques als problemes que ens trobem en el dia a dia. A partir d’aquesta idea, IDECART, Institut per a la recerca i desenvolupament dels Processos de Creació i Artteràpia, ha desenvolupat el projecte Disseny: Lo Por Venir, l’objectiu del qual és generar noves realitats, relacions i valors en els contextos de salut i inclusió a través del disseny, l’art i l’artteràpia. Una exposició que forma part de la programació de la quarta edició de La Valentina. 

Dins del marc de València World Design Capital 2022, amb el suport de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de València i la col·laboració de Centre d’Atenció Diürna d’Inserció Sociolaboral “Acollida” (Iniciatives Solidàries), IDECART va iniciar l’octubre de 2021 el taller de cocreació Estudi XAXO.

Aquest taller de co-disseny està integrat per 5 joves que han treballat durant 60 hores, repartides en 15 sessions, amb l’acompanyament d’un dissenyador i una artterapeuta amb l’objectiu de cocrear un objecte de disseny.

Després d’un inici on van formar vincles a través de l’artteràpia i van indagar en les seues principals motivacions, es va trobar un interés generalitzat per la pràctica i l’estètica urbana en el qual han aprofundit a través de derives, creació de nous imaginaris i referents artístics i del món del disseny.

Amb tota aqueixa informació i posant en pràctica els coneixements en disseny que se’ls han anat desgranant sessió a sessió, han encarat un procés de disseny col·laboratiu per a resoldre a través del disseny algunes de les necessitats del barri de Torrefiel: visibilitzar als veïns i les veïnes del barri i revalorar alguns espais que han quedat oblidats o en desús.

En aquesta experiència de cocreació els integrants d’Estudi XAXO han potenciat habilitats relacionades amb el disseny i l’art i la capacitat per a buscar solucions innovadores a les necessitats que observen en el seu dia a dia. Però a més han dissenyat un espai de trobada, creativitat, confiança, il·lusió i llibertat on adquirir aprenentatges fonamentals per a la convivència com: el suport mutu, el respecte dels ritmes de treball i les peculiaritats que pot suposar la diversitat.

*Foto capçalera de Ana Ferrandiz

Ubicació: Plaça Sant Jeroni